2012. május 30., szerda

Válaszúton...

...láttam keresztszemes hímzést:
Hardangert:
Gyöngyhímzést:
És még sok-sok szép munkát.

Hétfőn a Csíksomlyói búcsúból hazafelé Válaszútra is bementünk, ami Kolozsvártól nem messze van. Ott megnéztük a Kallós Zoltán gyűjtéseiből álló kiállítást. Nagyon sok szép munkát láttunk. Fényképezni sajnos nem lehetett, de pár képet találtam a neten.
Nem nagyon ismerem a hagyományos-népi hímzéseket, így teljesen lenyűgözött, hogy mennyi fajta hímzés technikát használtak. Mert ugye nekem azokat kellett jól szemügyre vennem. :)
Persze láttam már kivágott hímzést (vagy hogy hívják), de mind lapos öltéses mintákon. Az, hogy olyan minták is vannak, mint a hardanger (csak sokkal sűrűbb anyagra), az meglepett.
Közelről próbáltam megszemlélni, amit tudtam és megállapíthatom, hogy nagyon szép, aprólékos munkákat végeztek, sűrű anyagra, de a szálirányra nem figyeltek oda. Akár soronként is változott, hogy az x-ek felső szála merre áll. Nem is értem, hogy miért olyan fontos, hogy egy irányba álljon.
Ha arra jártok, érdemes bemenni: http://www.kallos.org.ro

5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Andika örülök, hogy jól telt és sok szépet láttál, gondoltam rád sokat a hétvégén, hugomék is ott voltak Csíksomlyón és lélekben én is.

    Nagyon szép lett a szedresed és a majmos táskád is pazar. :)

    VálaszTörlés
  3. Mennyi szépséget láttál és ráadásul még az idő is jó volt!

    VálaszTörlés
  4. Feltöltekező és inspiráló út lehetett! A búcsú, a sokaság, a Kallós-gyűjtemény... A hímzéseidet is megcsodáltam, igazán egyedi táskákkal lettél-leszel gazdagabb! A Janlynn-kép hatalmas munka, jó látni, ahogy kibontakozik. Időt és kedvet kívánok hozzá! :))
    Brigi

    VálaszTörlés
  5. De jó, hogy ilyen sok szépet is láttál, alig várom a további élménybeszámolót szombaton!

    VálaszTörlés